מה זה סטייל ואיך לומדים אותו?
מה זה סטייל ואיך לומדים אותו?
מתקדמים ברמות הסלסה, אוהבים את הריקוד ואת הקצב ועדיין מרגישים שהריקוד מאוד “טכני”? מרגישים שאתם פשוט “ממלאים אחר ההוראות” והתנועות לא באות לכם בטבעיות? אחת השאלות שתלמידים כל הזמן שואלים אותי היא: “איך אני מפתח סטייל?” הכתבה הבאה בשבילכם
מה זה סטייל?
במרבית לימוד הסלסה בארץ מה שאנחנו לומדים הם יסודות הסלסה, ווריאציות שהם התרגילים השונים שאנחנו מרכיבים על היסודות, משנים פה ושם את האחיזה, את ההובלה, ויוצא משהו מעניין שמפלפל לנו את הריקוד. סטייל זה יותר עניין של תזוזת גוף, איך אנחנו יכולים לגרום לאותם וריאציות לראות טוב יותר רק על בסיס תנועה שונה בגוף, ואיך כשאנחנו עוזבים אחד את השני אנחנו יכולים לפצוח בריקוד שיראה גם טוב לבד. בסטייל אין סקלה של תנועה טובה יותר ופחות טובה, היופי הוא בעיניי המתבונן.
עם זאת, יש סטייל שהוא מקובל וסטנדרטי. למשל בקובני נהוג שהגברים רוכנים בצורה זקופה קדימה ובתנועה שמנסה להפגין גבריות ומקורה בריקודים אפריקאים. נשים משלבות לעיתים קרובות דספלוטות (סיבובי אגן) וחזה. לעומת זאת בסגנון ה-LA הסטייל הגברי נוטה להיות חד יותר ועמוס בשיינס (תנועות רגליים). גם לנשים בסגנון ה-LA סטייל ייחודי והן נוטות לעבוד הרבה על עידון תנועות ידיים, גוף, ותזוזות סקסיות של הראש.
אך עולם הסטייל של הסלסה רחב בהרבה ושואב תנועות מסגנונות שונים יש גוואואנקו, פצ’נגה, אורישס, צ’הצ’ה ועוד רבים. מה שרבים שוכחים הוא שריקוד זה לא מדע, וגם אם יש דרך מקובלת לסטייל, ריקוד רוקדים איך שנהנים. אתם יכולים להכניס אלמנטים של היפ הופ, בלט, או אפילו סתם תנועות שלא קשורות לאף ריקוד ובעינכם נראות טוב, השמיים הם הגבול והרקדנים הכי מיוחדים הם דווקא אלה ששוברים את כל המוסכמות.
אז איך מפתחים סטייל?
דבר ראשון שחשוב לזכור זה שכל דבר בא בעת שלו. הקובנים נולדים עם סלסה מהגיל הרך והם עוברים שנים של לימודי סטייל והקשבה למוזיקה לפני שהם פונים לוריאציות אותם מלמדים בארץ. אבל בעולם המערבי אנחנו רוצים קודם כל להצליח להשתלב בערב סלסה וזה אומר שאנחנו קודם כל רוצים להעביר שיר שלם בכיף. אצל בנים זה אומר לעשות משהו מעניין מהריקוד מבלי לחזור על עצמנו יותר מדיי, ואצל בנות זה אומר להצליח להקשיב להובלה ושהריקוד יהיה חלק ויפה. כלומר, בתחילת דרככם בסלסה אל תשקיעו בעניין הסטייל יותר מידיי מחשבה. תסיימו את רמה 5, תגיעו לרמת מאסטר, תרגישו שם בנוח עם הרמה ואז תתחילו לחשוב על סטייל.
מה שאתם אולי לא שמים לב אליו הוא שבקומפלקס בלימוד הסלסה כבר החל מרמה 4, ו5 אנחנו מטפטפים לכם טיפים שקשורים לסטייל ומשפרים לכם את הריקוד. באופן דומה במערך הLA החל מהרמה הראשונה מטפטפים סטיילינג ובהדרגה מעלים את הטיפים. ברמות המאסטר שלנו, מעטים מאד השיעורים שאין בהם לפחות וריאציית סטייל אחת מסגנונות שונים, ככה שאם תתמידו אתם בהחלט תלמדו סטייל. תמיד יש מה ללמוד חדש ברמות המאסטר, ומכל מדריך מקבלים טיפים שייחודיים לו.
טיפ נוסף חשוב הוא פשוט לבחון רקדנים. תסתכלו על הקהל הרוקד, מועדון הקומלפקס בהחלט מלא ברקדנים מעולים ולכל אחד סטייל שונה משלו. אם אתם רואים רקדן שאתם אוהבים פשוט תצפו בו רוקד למשך ריקוד שלם. תמצאו משהו אחד בלבד שאהבתם ותהפכו אותו למשימה שלכם לערב. נסו להכניס את הדבר הזה בצורה מלאכותית לכל ריקוד. ככה זה עובד, בהתחלה זה מלאכותי, עשוי להיראות מצחיק ולא במקום, אבל אם תעשו את זה שוב ושוב פתאום זה יבוא לכם בצורה טבעית ויפה. שימו לב שלא כל דבר כל כך פשוט ללמוד מצפייה. אתם תמיד יכולים לפנות אל הרקדן שביצע את מה שאהבתם (להתחיל ממחמאה, זה תמיד עוזר) ולבקש שילמד אתכם. מדריכי לטינגייט יותר מישמחו לעבוד אתכם על זה, ואני בטוח שגם יתר הרקדנים שפוקדים את הקומפלקס.
לפעמים שווה גם להסתכל על סרטוני יו טיוב וכשמגיעים למועדון לנסות איזה דבר או שניים. זה קצת יותר קשה, כי צריך לנתח מה הרקדן עושה וזה לא תמיד עניין פשוט. תשתדלו אף פעם לא לקחת משימה גדולה מידיי. תמיד תבחרו משהו בודד וקטן להתאמן עליו באותו ערב. להתאמן על יותר מידיי וריאציות סטייל זה פשוט “תפסת מרובה לא תפסת”.
לסיום, זכרו שסטייל זו משימה שלא נגמרת, אין בסטייל “זה יותר טוב מזה” יש סגנון שונה לכל אחד, והיופי הוא דווקא בעיניי המתבונן. תמיד יש מה ללמוד עוד וזה מצריך הרבה עבודה. אתם צריכים לעבוד על זה בבית, או מול המראה בקומפלקס. אל תצפו לנסות פעם אחת וישר להצליח, עם ההתמדה והנחישות משתפרים ואני מבטיח לכם שתראו תוצאות.
ביה”ס לטינגייט ומועדון הקומפלקס מציעים מגוון קורסים לשיפור סגנון. הקורסים המומלצים הם קורס ליידי סטייל, קורס מן-סטייל, שיינס ובאצ’טה. כל הקורסים הללו ישפרו את הסגנון שלכם!
שלכם,
עידו פליישון